Masini Ce Necesita Tractare In Conformitate Cu Legea

Suntem convinsi ca inainte sa faci un drum cu masina, te asiguri mereu ca totul este in ordine. Cu toate astea, uneori se intampla si lucruri neprevazute si mai putin placute.

  • Masina tractata (chiar si doar pe doua roti) trebuie sa aiba acelasi regim ca orice autovehicul care circula pe drumurile publice adica sa fie inmatriculat si sa aibe toate taxele platite si verificarile efectuate la zi. In cazul in care autovehiculul are numerele expirate se considera conducerea pe drumuri publice a unui autovehicul fara numere, deci caz penal.
  • Conducatorul masinii tractate trebuie sa aibe permis de conducere si sa indeplineasca obligatiile normale (sa nu aibe alcoolemie, sa nu fie drogat etc). In cazul in care conducatorul masinii tractate este minor si/sau nu are permis de conducere aferent categoriei masinii pe care o conduce, se considera conducerea unui autovehicul fara permis de conducere, deci caz penal.
  • In cazul in care masina tractata are probleme cu avariile, semnalizatorul etc. (fie ele tamponate sau defecte), masina trebuie neaparat transportata pe platforma.
  • In cazul in care masina tractata are probleme cu franele, este necesara stanga (bara metalica de tractare). Daca franele merg, este suficienta sufa.

Atunci cand vine vorba de o tractare auto oferta este foarte mare!

Remorcarea in siguranta

Cum remorchezi în siguranţă?

  • ambele maşini trebuie să semnalizeze corect;
  • trebuie folosite doar bare şi şufe omologate;
  • lungimea trebuie să fie de maximum 5 m pentru bară şi, respectiv, de 3-5 m pentru şufă;
  • bara sau şufa de remorcare nu se ataşează niciodată pe diagonală între maşini;
  • viteza maximă recomandată e de 30 km/h;
  • atenţie sporită, frânare timpurie;
  • şufa de remorcare trebuie să fie tot timpul întinsă;
  • noaptea, sistemele de iluminare şi semnalizare trebuie să funcţioneze corect.

Ce maşini pot fi remorcate? Numai maşinile defecte pot fi remorcate, nu şi cele neînmatriculate. Aşadar, nu poţi să tractezi o rablă la cimitirul de maşini, trebuie să foloseşti o platformă în acest caz.

Care sunt regulile pentru mijlocul de remorcare? Potrivit legii, trebuie folosită o bară de remorcare, care să aibă cel mult 5 metri. O şufă flexibilă de 3-5 metri este permisă în cazul autoturismelor, dacă sistemele de frânare şi de direcţie sunt funcţionale.
Care este limita de viteză pentru remorcare? Legea nu specifică o limită de viteză, dar noi îţi recomandăm să nu depăşeşti 30 km/h. Pentru că, fără motor, asistarea direcţiei şi a frânării nu funcţionează, iar efortul pentru acţionarea acestora e mare. La viteze mici, şoferul maşinii defecte are astfel mai mult timp să acţioneze.
Este adevărat că şoferul maşinii tractate nu trebuie să aibă permis? Nu este adevărat. Potrivit legii, ambii şoferi trebuie să posede permis de conducere valabil pentru categoriile de vehicule respective.
Cum trebuie semnalizate cele două maşini? Maşina tractată trebuie să folosească aceleaşi semnale luminoase ca şi maşina care tractează. Atunci când sistemul de iluminare şi semnalizare nu funcţionează, e interzisă remorcarea pe timpul nopţii sau în condiţii de vizibilitate scăzută. De asemenea, pe timpul zilei, remorcarea e permisă numai după aplicarea pe spatele maşinii tractate a inscripţionării “Fără semnalizare“ şi a indicatorului “Alte pericole“.
Maşinile mici pot tracta altele mai mari? Nu. Maşina tractată nu trebuie să aibă masa mai mare decât a celei care o tractează, cu excepţia cazului în care e vorba de o maşină specializată de depanare.
Pe ce distanţă maximă pot fi tractate maşinile? Legislaţia nu prevede o limită pentru distanţă, dar în general, remorcarea trebuie efectuată pe distanţe scurte, până la garaj sau la cel mai apropiat atelier specializat.
Este permisă remorcarea pe autostrăzi? Legislaţia nu prevede nici o excepţie pentru autostrăzi, dar trebuie ţinut cont că deplasarea cu viteză mică a unor vehicule pe o autostradă determină apariţia unor pericole serioase pentru siguranţa circulaţiei.
Motocicletele pot fi tractate? Nu. Remorcarea oricărui vehicul cu două roţi, cu sau fără ataş, este interzisă de lege.
Ce amenzi rişti? Nerespectarea regulilor privind tractarea se pedepseşte cu 9-20 de puncte de amendă sau chiar cu o amendă care, la salariul minim actual, este de 1420 de lei.


Tractarea unei remorci

Tractarea unei remorci, indiferent daca aceasta este mare sau mica, recesita o inspectie a autoturismului, inclusiv a carligulului de remorcare si a luminilor (stopuri si semnalizatoare), precum si unele masuri de precautie suplimentare de siguranta, pentru a putea conduce in conditii optime. In multe tari este impusa prin lege o anumita limita de viteza inferioara pentru autoturismele care tracteaza o remorca precum si o anumita banda de circulatie, unde traficul este mai lent. Inainte de a pleca la drum intr-o alta tara cu o remorca, interesati-va pentru a afla regulamentul rutier impus de legislatia tarii respective.

Este important sa retineti faptul ca un autoturism care tracteaza o remorca necesita un spatiu de oprire suplimentar. Este nevoie, de asemenea de un spatiu si timp suplimentar la schimbarea benzilor de circulatie, la viraje sau atunci cand mergeti cu spatele. In general ar trebui sa fiti constienti ca atunci cand conduceti o masina si tractati o remorca, pentru a evita o situatia neprevazuta, este bine sa mentineti o distanta superioara decat atunci cand conduceti un automobil fara a tracta o remorca.


Verificari inainte de a pleca la drum

Inainte de a porni la un drum cu o remorca, asigurati-va ca aceasta este conectata la carligul de remorcare iar luminile de frana si semnalizatoarele functioneaza in mod normal. In primul rand verificati carligul. Pentru un carlig normal de forma sferica, limba remorcii trebuie sa fie atasata corect iar mecanismul de blocare pozitionat corespunzator. Pentru un plus de siguranta, o conexiune intre un autoturism si o remorca ar trebui sa implice de asemenea doua lanturi pozitionate in forma de X, care sa lege cele doua vehicule mentionate mai sus. Dupa ce ati atasat remorca la carligul masinii, trageti in sus entru a va asigura ca nu se va desprinde. In cazul in care conexiunea se desprinde, aceasta va trebui refacuta.

Odata ce ati realizat conexiunea mecanica dintre autoturism si remorca, urmeaza conexiunea electrica. Conectati mufa cu firele electrice ale remorcii la priza autoturismului, dupa care verificati luminile de frana si semnalizatoarele. In mod normal veti avea nevoie de ajutorul unei alte persoane pentru a verifica aceste semnale luminoase. Este foarte important ca luminile de frana ale remorcii sa functioneze corespunzator. In caz contrar, soferii care circula in spatele remorcii dumneavoastra nu vor fi in masura sa prevada intentiile voastre atunci cand incetiniti sau schimbati directia de mers. Pe intuneric ei nu vor fi in masura sa va vada deloc. In cazul in care atat conexiune mecanica cat si cea electrica sunt in regula, puteti porni la drum.

Inainte de a porni la drum pe autostrada, asigurati-va ca sunteti familiarizat cu tractarea uneri remorci. O modalitate buna de a va obisnui cu tractarea unei remorci este sa executati cateva manevre intr-un parcare goala sau intr-o zona in care nu puteti pune in pericol pietonii sau alti soferi. Mersul cu spatele poate fi deosebit de dificil deoarece veti fi nevoiti sa virati in sens opus fata de directia in care doriti sa mergeti. Deci daca doriti ca remorca sa mearga inspre stanga, va trebui sa virati de volan in partea dreapta.

O alta manevra dificila pentru cei care tracteaza o remorca este executarea virajelor. Virajele trebuie luate largi pentru a nu scoate remorca in afara drumului sau pentru a agata garduri sau stalpi. Daca executati un viraj prea stramt atunci cand tractati o remorca, veti pune atat pe voi cat si pietonii sau alti conducatori auto in pericol. Daca incepeti un viraj si credeti ca este rpea stramt, opriti-va, calmati-va si incercati sa executati virajul din nou, de aceasta data mai larg.

Fiti constienti de lungimea ansamblului autoturism-remorca, mai ales atunci cand doriti sa depasiti un alt autoturism. Tineti minte ca cu cat remorca este incarcata mai tare, cu atat veti opri mai greu.Pastrati o distanta suplimentara fata de alte masini si testati puterea de franare al autoturismului vostru, pentru a fi pregatiti in caz ca trebuie sa opriti brusc. De asemenea asigurati-va ca marfa incarcata nu depaseste capacitatea maxima autorizata a remorcii.

Depanarea

Depanare 

Iata cateva sfaturi privind gestionarea anumitor situatii:

-Oscilatii 

Mutati centrul de greutate al remorcii spre fata, reduceti greutatea acesteia, cresteti presiunea in anvelopele remorcii si vehiculului, conform recomandarilor producatorului, montati un amortizor de deviatii pentru bara de tractare, reduceti viteza. 

-Supravirarea 

Mutati centrul de greutate spre spatele ansamblului. 

-Inclinarea pe viraje 

Cresteti presiunea in anvelopele spate ale vehiculului, reduceti greutatea remorcii. 

Remorcile si franarea 

ASISTENTA STABILITATE REMORCA (TSA)

Noul nostru sistem imbunatateste siguranta la tractare, prin detectarea oscilatiilor remorcii si franarea separata a rotilor, pentru a permite evitarea situatiilor periculoase. 
TSA este un sistem de siguranta avansat, care trebuie utilizat alaturi de tehnici de condus specifice. Iata cateva sfaturi suplimentare privind franarea in timpul deplasarii: 

Verificarea franelor 

Indiferent de tipul de remorca pe care o tractati, unul dintre primele lucruri pe care trebuie sa le faceti este sa verificati actiunea franelor. Faceti acest lucru in siguranta si fiti atenti la ceilalti participanti la trafic. Chiar si remorcile usoare, fara sistem de franare, pot influenta comportamentul la franare. Este necesara si testarea remorcilor cu sistem de franare, deoarece este posibil ca remorca sa nu franeze proportional si sa exercite forte asupra vehiculului in timpul franarii. 

Franarea excesiva 

Evitati bruscarea franelor, deoarece acest lucru poate provoca o apasare pe bara de tractare a vehiculului si blocarea rotilor din fata, pe carosabil umed sau alunecos. Desi sistemul ABS previne acest lucru, este de preferat sa nu franati foarte brusc. Daca vehiculul nu dispune de sistem ABS, recomandam pomparea franelor. 

-Franarea mai sigura in cazul unei remorci echipate cu sistem de franare 

Remorcile echipate cu sistem de franare sunt mult mai stabile decat cele fara acest sistem. Insa la franare, chiar si cea mai mica instabilitate se poate accentua. 
Pentru a asigura franarea mai sigura a unei astfel de remorci, asigurati-va ca: 

  • Franati intotdeauna in linie dreapta, pentru a maximiza siguranta si controlul.
  • Pastrati o distanta suficienta intre dvs. si vehiculul din fata.
  • Luati in calcul sarcina pe care o transportati si adoptati un stil de condus corespunzator. 

Bare de tractare 

Va prezentam cateva aspecte importante referitoare la barele de tractare: 

  • Carligul de tractare standard de 50 mm este potrivit pentru tractarea pe drumuri asfaltate a unei remorci cu o masa maxima de 3.500 kg. 
  • Remorcile cu o masa maxima mai mare de 3.500 kg trebuie echipate cu o brida si cu regulator pentru sistemul de franare al remorcii.
  • Lasati o distanta mai mare de franare si pompati pedala de frana, daca vehiculul nu este echipat cu ABS. 
Cunosteti-va foarte bine vehiculul!
  • Inainte de a parasi drumurile asfaltate, incercati sa va inchipuiti cum arata planseul vehiculului. 
  • Identificati locatia pieselor fragile, cum ar fi rezervorul de combustibil, baia de ulei, diferentialele si cutia de viteze – astfel, veti reduce probabilitatea de a le lovi de pietre, buturugi si alte obstacole, daca va puteti inchipui pozitia acestora.  
  • Fiti atenti la portbagajul de plafon, atunci cand treceti pe sub copaci a caror coroana coboara pana la nivelul vehiculului. 
  • Studiati tehnologiile utilizate si toate echipamentele vehiculului. Toate acestea se regasesc in manualul de utilizare.  

Conduceti ca un profesionist in teren accidentat

  • Parcurgeti mai intai traseul pe jos, daca puteti face acest lucru in siguranta.
  • Urcati un deal? Vedeti ce se afla pe partea cealalta. 
  • Traversati vadul incaltat cu cizme de cauciuc. Verificati cu un bat daca sub apa exista noroi sau gropi. (Mai bine ud la picioare decat cu un vehicul impotmolit.)
  • Nu introduceti degetul mare prin covrigul volanului. La deplasarea in teren accidentat, feedbackul volanului va poate luxa sau chiar fractura degetele. 

Regulile de aur la deplasarea in teren accidentat 

  • Adaptati viteza la conditiile de deplasare.
  • Cunoasteti caracteristicile vehiculului – inaltimea, greutatea, latimea, lungimea, unghiurile de atac si de degajare, unghiul de trecere si garda la sol.
  • Cunoasteti semnalele internationale de manevra.
  • Evitati schimbarea treptelor de viteza la deplasarea pe suprafete dificile. 
  • Anticipati intotdeauna traseul pe care il veti urma, cat mai din timp posibil. Parcurgeti mai intai traseul pe jos, daca puteti face acest lucru in siguranta.
  • Fiti foarte atenti la deplasarea pe suprafete instabile sau ude, deoarece aderenta va fi redusa.
  • Fiti pregatiti sa renuntati. Dati inapoi si incercati din nou sau incercati un traseu alternativ.
  • Evitati cat mai mult posibil patinarea rotilor, mai ales pe suprafete moi, pe care vehiculul poate pierde usor din viteza si chiar provoca pagube mediului inconjurator.
  • Nu accelerati brusc.
  • Tineti intotdeauna ambele maini pe volan, chiar si la deplasarea in marsarier.
  • Spuneti intotdeauna cuiva unde mergeti, ce traseu doriti sa urmati si cand credeti ca va intoarceti. 
Norme generale de transport intern

Activitatea de transport cu mijloace auto

Art. 12. – Circulatia mijloacelor de transport auto pe teritoriul care apartine persoanei juridice sau persoanei fizice se va face numai pe cai de circulatie si acces special amenajate in acest scop.

Latimea cailor de circulatie in incinta unitatii se va stabili in functie de gabaritul mijloacelor de transport utilizate, felul circulatiei (intr-un sens sau in ambele sensuri), natura si dimensiunile materialelor transportate.

Ea nu poate fi mai mica decat cea prevazuta in tabelul 1 din „Normele generale de protectie a muncii”.

Art. 13. – Amenajarea cailor de circulatie din incinta unitatii se va face potrivit tipurilor de mijloace de transport utilizate.

Art. 14. – Pentru circulatia mijloacelor de transport auto trebuie aplicate seletc.iv prevederile „Regulamentului de circulatie pe drumurile publice”.

Zonele periculoase vor fi marcate pri n indicatoare de securitate, corespunzatoare standardelor, iar noaptea aceste zone vor fi semnalizate prin lumini de culoare rosie.

Art. 15. – Cand este necesar, in zonele periculoase, se va organiza pilotarea mijloacelor de transport sau se vor stabili postu ri de supraveghere si dirijare a circulatiei.

Art. 16. – Imbracamintea cailor de circulatie si acces trebuie intretinuta in permanenta astfel incat sa nu prezinte denivelari care sa afetc.eze securitatea circulatiei.

Art. 17. – Pe timp de noapte caile de circulatie trebuie iluminate corespunzator standardelor in vigoare.

Art. 18. – Caile de circulatie trebuie mentinute in permanenta libere, curate, asigurate impotriva pericolului de alunecare si derapare.

Art. 19. – Distanta libera minima intre doua mijloace de transport alaturate care se incarca sau se descarca simultan va fi:

– pentru autocamioane – 1 m;

– pentru tractoare cu remorci – 1,5 m;

– pentru autostivuitoare – 2 m.

Daca din cauza frontului de lucru nu se pot respecta distantele prescrise, se interzice incarcarea sau descarcarea simultana.

Art. 20. – Stationarea mijloacelor de transport auto se va face astfel incat sa asigure o distanta libera de cel putin 2,5 m pana la linia de cale ferata.

Viteze de circulatie

Art. 21. – Vitezele maxime de circulatie a mijloacelor de transport auto in incinta trebuie stabilite de conducerea persoanei juridice sau persoana fizica si astfel limitate, incat sa fie asigurata securitatea circulatiei.

Art. 22. – La autovehiculele cu instalatie de franare pneumatica sau hidraulica coborarea pantelor se va face fara oprirea motorului si in mod obligatoriu cu frana de motor.

Art. 23. – Coborarea pantelor trebuie facuta cu motorul cuplat in treapta de viteza cu care s-a urcat.

Circulatia pietonilor

Art. 24. – Circulatia pietonilor, de regula va fi separata de circulatia autovehiculelor. Incrucisarile cailor de circulatie a pietonilor cu cele ale autovehiculelor se vor reduce la minim. In locurile periculoase se vor instala bariere, indicatoare etc.

Art. 25. – Cand lipsesc trotuarele, pietonii vor circula pe partea stanga a cailor de circulatie, in directia lor de mers.

Art. 26. – Traversarea cailor de circulatie de catre pietoni se va face numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje. Atunci cand acestea lipsesc, traversarea se va face dupa ce in prealabil pietonii s-au asigurat ca nu exista vreun pericol.

Efectuarea operatiei de incarcare-descarcare a mijlocului de transport auto

Art. 27. – Varsta si sexul persoanelor care pot efectua operatii manuale de incarcare-descarcare si transport, precum si natura si greutatea materialelor manipulate, trebuie sa se conformeze prevederilor din Normele generale de protectie a muncii.

Art. 28. – Locurile destinate pentru operatiile de incarcare si descarcare a mijloacelor de transport trebuie prevazute cu cai de acces amenajate corespunzator si spatii de intoarcere cu o raza de curbura care sa permita o manevrare nepericuloasa. Pe timp de iarna, caile de acces trebuie curatate de zapada si gheata si presarate cu nisip, zgura, etc. Pe timp de noapte aceste locu r i trebuie sa fie bine luminate.

Art. 29. – Operatiile de incarcare-descarcare trebuie executate numai sub supravegherea permanenta a conducatorului formatiei de lucru, instruit special in acest scop, care va stabili procedeul de lucru, nepericulos. In lipsa conducatorului, operatia trebuie condusa de ajutorul acestuia.

Daca formatia de lucru se imparte in doua sau trei echipe, fiecare din ele trebuie condusa de catre un responsabil numit dintre muncitorii cu experienta.

Art. 30. – Inainte de inceperea operatiilor de incarcare-descarcare, conducatorul formatiei va intocmi un plan de lucru si de repartizare a sarcinilor pe muncitori, aratandu-i detaliat fiecaruia locul si obligatiile ce-i revin, verificand totodata functionarea corecta a utilajelor, dispozitivelor s i sculelor ce se vor utiliza.

In cazul executarii unor operatiuni deosebite, explicatiile asupra modului de lucru, trebuie insotite de demonstrarea practica a metodelor ce urmeaza a fi aplicate.

Lucrarile trebuie incepute numai dupa ce conducatorul formatiei de lucru s-a convins ca toti lucratorii au inteles si si-au insusit obligatiile ce le revin.

Art. 31. – Daca in timpul lucrului apar modificari privind conditiile de manipulare, conducatorul formatiei de lucru trebuie sa instruiasca personalul din formatie asupra noilor conditii de lucru.

Art. 32. – Inainte de a trece la incarcarea unui mijloc de transport, conducatorul formatiei de lucru (ajutorul acestuia) trebuie sa controleze starea lui, insistand asupra platformei pe care se aseaza sarcina, obloanelor, incuietorilor si sigurantelor. Mijloacele de transport necorespunzatoare nu trebuie admise la incarcare.

Art. 33. – Inainte de inceperea operatiilor de incarcare-descarcare a unui mijloc de transport, acesta trebuie asigurat contra deplasarii necomandate, prin cuplarea sistemului de franare de ajutor pe teren orizontal si a sistemului de franare de ajutor si saboti de oprire pe teren in panta. Se interzice deplasarea mijlocului de transport in timpul efectuarii operatiilor de incarcare-descarcare.

Art. 34. – Aleger ea mijloacelor ajutatoare pentru operatiunile de incarcare-descarcare (unelte, carucioare) trebuie facuta de catre conducatorul formatiei de lucru, in functie de felul, volumul si greutatea materialului de natura terenului si tipul mijlocului de transport .

Art. 35. – La manipulare muncitorii trebuie sa se asigure ca obiectele respective se pot prinde sigur cu uneltele de apucare sau cu mainile.

Art. 36. – Inainte de a efectua operatia de incarcare- descarcare, conducatorul formatiei de lucru trebuie sa examineze ambalajele materialelor pentru a evita ranirea mainilor in cuiele iesite, aschii, muchii ascutite, fier balot, etc. Nu se vor incarca materialele ale caror ambalaje sunt deteriorate.

Art. 37. – Materialele incarcate in mijlocul de transport trebuie sa fie uniform repartizate pe platforma acestuia si asigurate impotriva deplasarii, rasturnarii sau caderii in timpul transportului. Asezarea materialelor va fi facuta in asa fel incat conducatorul mijlocului de transport sa aiba asigurata o buna vizibili tate.

Art. 38. – Materialele ambalate care depasesc inaltimea obloanelor, trebuie sa fie ancorate sau legate bine cu franghii, lanturi s.a. pentru a nu cadea din autovehicul, in timpul mersului.

Legarea incarcaturii care prezinta muchii taioase se va face astfel incat in timpul transportului sa nu se produca deteriorarea sau desfacerea legaturilor.

Art. 39. – Materialele in vrac nu trebuie sa depaseasca inaltimea obloanelor autovehiculului si nici capacitatea de incarcare a acestuia. In cazul cand incarcatura are o greutate specifica mica, nedepasind capacitatea de incarcare admisa, se pot utiliza inaltatoare de obloane.

Art. 40. – Materialele pulverulente trebuie acoperite cu prelate pentru a evita imprastierea lor in timpul transportului.

Art. 41. – Inainte de incepere a dezlegarii incarcaturii, conducatorul mijlocului de transport trebuie sa se convinga personal ca nu se afla persoane in zona potential periculoasa.

Art. 42. – Este interzisa folosirea mijlocului de transport care produce rateuri la operatia de incarcare-descarcare a materialelor inflamabile. Cand este cazul, mijlocul de transport trebuie oprit imediat si impins la o distanta mai mare de 50 m pentru a se evita pericolul de incendiu. Persoanele aflate in apropiere, au obligatia de a da ajutor pentru indeparta rea mijlocului de transport.