Norme generale de transport intern
Activitatea de transport cu mijloace auto
Art. 12. – Circulatia mijloacelor de transport auto pe teritoriul care apartine persoanei juridice sau persoanei fizice se va face numai pe cai de circulatie si acces special amenajate in acest scop.
Latimea cailor de circulatie in incinta unitatii se va stabili in functie de gabaritul mijloacelor de transport utilizate, felul circulatiei (intr-un sens sau in ambele sensuri), natura si dimensiunile materialelor transportate.
Ea nu poate fi mai mica decat cea prevazuta in tabelul 1 din „Normele generale de protectie a muncii”.
Art. 13. – Amenajarea cailor de circulatie din incinta unitatii se va face potrivit tipurilor de mijloace de transport utilizate.
Art. 14. – Pentru circulatia mijloacelor de transport auto trebuie aplicate seletc.iv prevederile „Regulamentului de circulatie pe drumurile publice”.
Zonele periculoase vor fi marcate pri n indicatoare de securitate, corespunzatoare standardelor, iar noaptea aceste zone vor fi semnalizate prin lumini de culoare rosie.
Art. 15. – Cand este necesar, in zonele periculoase, se va organiza pilotarea mijloacelor de transport sau se vor stabili postu ri de supraveghere si dirijare a circulatiei.
Art. 16. – Imbracamintea cailor de circulatie si acces trebuie intretinuta in permanenta astfel incat sa nu prezinte denivelari care sa afetc.eze securitatea circulatiei.
Art. 17. – Pe timp de noapte caile de circulatie trebuie iluminate corespunzator standardelor in vigoare.
Art. 18. – Caile de circulatie trebuie mentinute in permanenta libere, curate, asigurate impotriva pericolului de alunecare si derapare.
Art. 19. – Distanta libera minima intre doua mijloace de transport alaturate care se incarca sau se descarca simultan va fi:
– pentru autocamioane – 1 m;
– pentru tractoare cu remorci – 1,5 m;
– pentru autostivuitoare – 2 m.
Daca din cauza frontului de lucru nu se pot respecta distantele prescrise, se interzice incarcarea sau descarcarea simultana.
Art. 20. – Stationarea mijloacelor de transport auto se va face astfel incat sa asigure o distanta libera de cel putin 2,5 m pana la linia de cale ferata.
Viteze de circulatie
Art. 21. – Vitezele maxime de circulatie a mijloacelor de transport auto in incinta trebuie stabilite de conducerea persoanei juridice sau persoana fizica si astfel limitate, incat sa fie asigurata securitatea circulatiei.
Art. 22. – La autovehiculele cu instalatie de franare pneumatica sau hidraulica coborarea pantelor se va face fara oprirea motorului si in mod obligatoriu cu frana de motor.
Art. 23. – Coborarea pantelor trebuie facuta cu motorul cuplat in treapta de viteza cu care s-a urcat.
Circulatia pietonilor
Art. 24. – Circulatia pietonilor, de regula va fi separata de circulatia autovehiculelor. Incrucisarile cailor de circulatie a pietonilor cu cele ale autovehiculelor se vor reduce la minim. In locurile periculoase se vor instala bariere, indicatoare etc.
Art. 25. – Cand lipsesc trotuarele, pietonii vor circula pe partea stanga a cailor de circulatie, in directia lor de mers.
Art. 26. – Traversarea cailor de circulatie de catre pietoni se va face numai prin locurile unde sunt indicatoare sau marcaje. Atunci cand acestea lipsesc, traversarea se va face dupa ce in prealabil pietonii s-au asigurat ca nu exista vreun pericol.
Efectuarea operatiei de incarcare-descarcare a mijlocului de transport auto
Art. 27. – Varsta si sexul persoanelor care pot efectua operatii manuale de incarcare-descarcare si transport, precum si natura si greutatea materialelor manipulate, trebuie sa se conformeze prevederilor din Normele generale de protectie a muncii.
Art. 28. – Locurile destinate pentru operatiile de incarcare si descarcare a mijloacelor de transport trebuie prevazute cu cai de acces amenajate corespunzator si spatii de intoarcere cu o raza de curbura care sa permita o manevrare nepericuloasa. Pe timp de iarna, caile de acces trebuie curatate de zapada si gheata si presarate cu nisip, zgura, etc. Pe timp de noapte aceste locu r i trebuie sa fie bine luminate.
Art. 29. – Operatiile de incarcare-descarcare trebuie executate numai sub supravegherea permanenta a conducatorului formatiei de lucru, instruit special in acest scop, care va stabili procedeul de lucru, nepericulos. In lipsa conducatorului, operatia trebuie condusa de ajutorul acestuia.
Daca formatia de lucru se imparte in doua sau trei echipe, fiecare din ele trebuie condusa de catre un responsabil numit dintre muncitorii cu experienta.
Art. 30. – Inainte de inceperea operatiilor de incarcare-descarcare, conducatorul formatiei va intocmi un plan de lucru si de repartizare a sarcinilor pe muncitori, aratandu-i detaliat fiecaruia locul si obligatiile ce-i revin, verificand totodata functionarea corecta a utilajelor, dispozitivelor s i sculelor ce se vor utiliza.
In cazul executarii unor operatiuni deosebite, explicatiile asupra modului de lucru, trebuie insotite de demonstrarea practica a metodelor ce urmeaza a fi aplicate.
Lucrarile trebuie incepute numai dupa ce conducatorul formatiei de lucru s-a convins ca toti lucratorii au inteles si si-au insusit obligatiile ce le revin.
Art. 31. – Daca in timpul lucrului apar modificari privind conditiile de manipulare, conducatorul formatiei de lucru trebuie sa instruiasca personalul din formatie asupra noilor conditii de lucru.
Art. 32. – Inainte de a trece la incarcarea unui mijloc de transport, conducatorul formatiei de lucru (ajutorul acestuia) trebuie sa controleze starea lui, insistand asupra platformei pe care se aseaza sarcina, obloanelor, incuietorilor si sigurantelor. Mijloacele de transport necorespunzatoare nu trebuie admise la incarcare.
Art. 33. – Inainte de inceperea operatiilor de incarcare-descarcare a unui mijloc de transport, acesta trebuie asigurat contra deplasarii necomandate, prin cuplarea sistemului de franare de ajutor pe teren orizontal si a sistemului de franare de ajutor si saboti de oprire pe teren in panta. Se interzice deplasarea mijlocului de transport in timpul efectuarii operatiilor de incarcare-descarcare.
Art. 34. – Aleger ea mijloacelor ajutatoare pentru operatiunile de incarcare-descarcare (unelte, carucioare) trebuie facuta de catre conducatorul formatiei de lucru, in functie de felul, volumul si greutatea materialului de natura terenului si tipul mijlocului de transport .
Art. 35. – La manipulare muncitorii trebuie sa se asigure ca obiectele respective se pot prinde sigur cu uneltele de apucare sau cu mainile.
Art. 36. – Inainte de a efectua operatia de incarcare- descarcare, conducatorul formatiei de lucru trebuie sa examineze ambalajele materialelor pentru a evita ranirea mainilor in cuiele iesite, aschii, muchii ascutite, fier balot, etc. Nu se vor incarca materialele ale caror ambalaje sunt deteriorate.
Art. 37. – Materialele incarcate in mijlocul de transport trebuie sa fie uniform repartizate pe platforma acestuia si asigurate impotriva deplasarii, rasturnarii sau caderii in timpul transportului. Asezarea materialelor va fi facuta in asa fel incat conducatorul mijlocului de transport sa aiba asigurata o buna vizibili tate.
Art. 38. – Materialele ambalate care depasesc inaltimea obloanelor, trebuie sa fie ancorate sau legate bine cu franghii, lanturi s.a. pentru a nu cadea din autovehicul, in timpul mersului.
Legarea incarcaturii care prezinta muchii taioase se va face astfel incat in timpul transportului sa nu se produca deteriorarea sau desfacerea legaturilor.
Art. 39. – Materialele in vrac nu trebuie sa depaseasca inaltimea obloanelor autovehiculului si nici capacitatea de incarcare a acestuia. In cazul cand incarcatura are o greutate specifica mica, nedepasind capacitatea de incarcare admisa, se pot utiliza inaltatoare de obloane.
Art. 40. – Materialele pulverulente trebuie acoperite cu prelate pentru a evita imprastierea lor in timpul transportului.
Art. 41. – Inainte de incepere a dezlegarii incarcaturii, conducatorul mijlocului de transport trebuie sa se convinga personal ca nu se afla persoane in zona potential periculoasa.
Art. 42. – Este interzisa folosirea mijlocului de transport care produce rateuri la operatia de incarcare-descarcare a materialelor inflamabile. Cand este cazul, mijlocul de transport trebuie oprit imediat si impins la o distanta mai mare de 50 m pentru a se evita pericolul de incendiu. Persoanele aflate in apropiere, au obligatia de a da ajutor pentru indeparta rea mijlocului de transport.